BEZ BOJA BI NAŠA STVARNOST BILA JEDNOLIČNA

BOJEBez boja naša bi stvarnost bila jednolična. Bez boja ona bi bila dosadna. Upravo su boje to što prvo primjećujemo, one nam se najprije svide ili ne. No, boja bez svjetlosti ne bi bilo, iako je sunčeva svijetlost bijele boje. Od sunčeve se svjetlosti optičkom prizmom dobije čitav spektar boja, od kojih neke na nas djeluju umirujuće, dok nas druge uznemiruju. Boje, naime, utječu na naše osjećaje i raspoloženje. Stoga je važna ne samo boja stvari i zidova koji nas okružuju, već je bitno i kako su usklađene sve te boje i nijanse.

Poznato je da crvene nijanse na čovjeka djeluju toplo, te ga uzbuđuju i potiču na aktivnost. Tome nasuprot, plave nijanse su hladne te djeluju umirujuće. Među četiri glavne boje još su žuta i zelena. Te četiri boje međusobnim miješanjem stvaraju boje poput ljubičaste, narančaste,… Dodavanjem bijele ili crne boje dobivamo svjetlije odnosno tamnije nijanse glavne boje.

 

bojeKombiniranjem iste boje u različitim nijansama postići ćete sklad. Želite li malo hrabriju kombinaciju, upotrijebite dvije bliske boje, primjerice žutu i zelenu, crvenu i smeđu, plavu i ljubičastu. Kombinacija komplementarnih boja – npr. crvene i zelene, žute i plave – izazvat će nešto veću napetost. Odlučite li se ipak na to, pazite da jedna boja bude prevladavajuća, dok ćete drugu koristiti umjereno i/ili u zagasitim tonovima.

Osim što ćete njima svakodnevicu učiniti atraktivnijom, bojama možete prikriti mnoge nedostatke stambenog prostora. Bojama možete optički smanjiti ili povećati prostoriju; neke detalje u prostoru možete naglasiti ili prikriti. Njima sobu možete učiniti hladnom, ili je pretvoriti u topao kutak.

bojeDa bi boje u stambenom prostoru u potpunosti došle do izražaja, rasvjeta mora biti optimalna. Optički hladne boje – odnosno plave i zelene tonove – možete si dozvoliti u prostorijama s dosta sunčeve svjetlosti. Mračnijim prostorima, pak, više odgovaraju optički tople boje, dakle žuti i crveni tonovi. Bitna je bi namjena prostorije jer ona određuje u koje doba dana će se ta prostorija najviše koristiti odnosno koliko će dnevnog svjetla dopirati u prostoriju u doba dana u kojem se ona najviše koristi. Tako boje prilagođene danjoj svjetlosti neće biti najefektnije u prostoriji koju ćete koristiti samo navečer, pod umjetnim svjetlom.

bojePrilikom useljenja bilo u novi, bilo u adaptirani stambeni prostor, većina ljudi već posjeduje dio namještaja. Žele li ga zadržati, preostali namještaj morat ćete uskladiti s postojećim, a o njemu ćete morati voditi računa i pri izboru boje zidova. Generalno gledajući, kombinirajte različite tonove iste boje, ili dvije susjedne boje spektra, ili komplementarne boje. Također, zadržite se na najviše dvije osnovne boje, osim u iznimnim slučajevima. Bogatstvo boja, naime, negdje i može djelovati oku privlačno, ali vjerojatno ne želite da vam stan nalikuje zabavnom parku. Umjerenost je ovdje vrlina.


 

Dizajn kupaonice

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Slapovi u kupaonici Dašak divljine u Vašoj kupaonici Imate li sasvim običnu klasičnu kupaonicu i svakako bi... Read more
Tuš kabine ili kade? Adaptacija kupaonice - Tuš kabina ili kada? Odluka nije jednostavana. Ako... Read more
Kupaonice sa dozom osobnosti Kupaonice uređene u tradicionalnom... Read more
Tuš kanalice Tuš kanalice - Moderno i... Read more