PODIJELITE KUPAONICU S LJUBIMCEM

Onima koji nemaju kućnog ljubimca u svom stambenom prostoru ova bi se tema mogla učiniti smiješnom. Međutim, vlasnici četveronožnih čupavaca često su zabrinuti oko problema koje suživot sa životinjom nosi. Jedan od tih problema je i kupaonica: u njoj zahtijevamo čistoću i higijenu, a s druge strane – najpogodnija je za organiziranje mjesta gdje će životinje vršiti nuždu. Osim toga, kupaonica je za ljubimca vrlo opasno mjesto jer su kemikalije kojima čistimo često vrlo otrovne i pohranjene na dostupnim mjestima. Većina je ljubimaca vrlo znatiželjno, što je dodatan razlog da im u životnom prostoru osiguramo sigurnu okolinu koja odgovara njihovim zahtjevima.

                     U ovom ćemo članku dati nekoliko savjeta o sigurnosti životinje u kupaonici, pokazati načine da organizirate prikladan kutak za njene potrebe, te Vam pomoći da minimalizirate neželjene s kojima se u blizini životinja suočavamo.

Pravila wc-a naših ljubimaca

Kućni ljubimci koji većinu vremena provode u životnom prostoru vlasnika moraju imati mogućnost ostvarenja svih životnih potreba u tom prostoru. Tako se, obično u kupaonici, postavlja kutija s pijeskom gdje životinja može vršiti nuždu. Takvu kutiju uglavnom koriste najviše mačke, ali i mali psi i zečevi.

Obzirom da životinje u prirodi kao wc koriste zemljano tlo koje mogu otkopavati, tako se i kutija ispunjava pijeskom, odnosno glinenim granulama koje upijaju mirise i vlagu.

Osim tih uobičajenih tipova ispune, danas se sve više koriste posebni tipovi na bazi gline koji se u dodiru s vlagom pretvaraju u grumene koje je lakše očistiti i ne lijepe se za stijenke kutije. Isto tako, koriste se i biorazgradivi materijali kao što su drveni peleti, reciklirane novine, piljevina i sušena kora naranče. Oni su nešto skuplji, ali traju dulje, bolje sprječavaju širenje mirisa i čuvaju okoliš.

Granule na bazi silikata imaju najveću moć upijanja i nije ih potrebno mijenjati toliko često koliko glinene.

Iako su se isprva radile od drveta, danas se kutije rade od plastike s povišenim stranicama kako nebi došlo do prosipanja zrnatog materijala. Razrađeniji modeli izgledaju poput kućica, što ljubimcu osigurava privatnost i drži otpad dalje od ljudskih pogleda. Obično je pod takve kutije odvojiv, pa je čišćenje lakše. U svrhu pojednostavljenja tog procesa, neke kutije imaju električni mehanizam koji sam izbacuje otpad iz kutije u zatvorenu vrećicu. Sustav je optremljen infracrvenim senzorima koji detektiraju odsutnost mačke da bi samočišćenje moglo početi.

Drugi modeli direktno su povezani s kućnom kanalizacijom i vodovodom ili imaju jednostavne sustave za izmjenu sloja granulata.

Mačke su uistinu jednostavne kad se radi o navikama vezanim za vršenje nužde – lako ih je naučiti da koriste predviđena mjesta unutar kuće, a čistoća im je vrlo bitna. Ipak, prljava kutija s pijeskom, zaostali mirisi ili neprikladan smještaj, mogli bi lako nagnati mačku da samoinicijativno potraži wc izvan predviđenog mjesta. Upravo zbog toga važno je u Vašoj kupaonici predvidjeti kutiju u kojoj će se mačka osjećati dovoljno ugodno, a Vama je neće biti problem održavati. Neke mačke prihvate i wc školjku kao opciju, što olakšava posao čišćenja, ali skriva i neke opasnosti za ljubimca. Dosta malih pasa upotrebljava  pelenu postavljenu na podu, što je praktičan, ali dosta skup i ne-ekološki odabir.

Kupanje ljubimca

Vlasnici se često mršte kada dođe vrijeme za kupanje ljubimca. Iako posjedovanje dvorišta donekle olakšava težak zadatak, ljubimci u stanovima prisiljeni su kupati se u kadi ili umivaoniku. Kupanje može biti vrlo stresno za Vas i Vašu životinju, a važno je da to s vremenom postane rutinska aktivnost u kojoj ćete oboje uživati. Na tržištu se nude razna pomagala koja Vam mogu olakšati posao, ali osim toga bitno se svaki puta dobro pripremiti kako bi olakšali i životinji. Imate li mladog psa, kupajte ga redovito (ali ne prečesto), čime ćete ga naviknuti na kupanje i to s lakoćom obavljati i kad pas odraste. Tijekom kupke, postavite sav potreban pribor na dohvat ruke – sredstva za kupanje, rukavicu, četku i ručnike, a nabavite i korisna pomagala kao što su remeni koji će Vašeg psa zadržati u kadi, gumenu prostirku koju ćete postaviti na dno, zaštitu odvoda od nakupljenih dlaka, te tuš s produženim crijevom. Budite strpljivi i nježni, pa će i pas osjetiti Vašu smirenu energiju. Dopustite mu prije izlaska iz kade da otrese suvišnu vodu, a zatim ga dodatno posušite ručnikom.

Mačke zaista ne vole vodu, pa se kupanje lako može pretvoriti u borbu. Obavezno stavite gumenu prostirku kako se mački ne bi klizalo, i kako biste zaštitili dno od ogrebotina. Ako mačka grebe i Vas dok ju kupate – prethodno joj podrežite kandže, a kupajte ju samo kad je to zaista potrebno.

Sigurnost u kupaonici

U kupaonicama obično držimo razna sredstva za čišćenje i druge kemikalije koje mogu naštetiti ljubimcu. Znatiželjne životinje mogu ih žvakati i progristi, a ostatke sredstava na kadi i drugim elementima mogu polizati ili popiti. Zbog toga je bitno držati dasku wc-a spuštenom, a ako je to nemoguće (jer mačka koristi wc) treba izbjegavati korištenje jakih kemikalija. Životinje često znaju i piti iz wc-a, pa je time još važnije pripaziti.

 


Sva sredstva treba ukloniti iz dohvata ljubimca, a kada čistimo kupaonicu treba osigurati dobru ventilaciju, zatvoriti vrata i očišćene plohe dobro isprati čistom vodom.

Ukoliko se brinete oko toga što Vaš ljubimac utažuje žeđ u wc-u znajte da, osim sredstava za dezinfekciju i sličnih kemikalija, nema većih opasnosti po njegovo zdravlje, pa osigurajte da spomenute štetne tvari nisu prisutne u školjci.

Čistoća u kupaonici

Buhe su vječni problem kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika. Dovoljno je da jedna „napadne“ životinju u šetnji, i tisuće ih okupiraju Vaš dom. Ako Vaša životinja često ulazi u kupaonicu, buhe će se preseliti i tamo. Prepoznat ćete ih kao male crvenkaste insekte s podužim nogama. Iza sebe ostavljaju nakupine probavljene krvi, a znaju neugodno ugristi i čovjeka. Da biste se riješili tih nametnika u kupaonici važno je redovito čistiti pod usisavačem., a zatim promijeniti vrećicu usisavača i očistiti i njega. Vrućom parom treba dodatno čistiti pod i sve druge površine, a korisno je u vodu parnog čistaća umiješati ocat i limunov sok – ocat djeluje kao repelent, a limun ih uništava.

Ne zaboravite očistiti i tekstil koji se nalazi u kupaonici – ručnike, zastor za tuširanje i prostirke na podu – mogu biti krcati jajašcima buha. Operite ih u perilici na najvišoj dopuštenoj temperaturi uz dodatak octa, a nakon toga ih i osušite na visokoj temperaturi ili opeglajte.

Da bi osigurali da se buhe neće vratiti u Vašu kupaonicu, redovito iščešljavajte ljubimca češljem protiv buha i jednom mjesečno operite ga šamponom. Kupaonicu čistite redovito, a pogotovo nakon češljanja i kupanja.

Namještaj

Ukoliko je Vaša kupaonica brižno uređen interijer, nema razloga da i namještaju Vašeg ljubimca ne posvetite istu pažnju. Danas možete izabrati između razno osmišljenih kutija s pijeskom, pa čak i „ljudskog namještaja“ predviđenog za prebivanje ljubimaca. Ideja ima mnogo, a obzirom na izbor – lako ćete naći pravi dizajn za Vašu kupaonicu. Zapamtite da i Vaša životinja voli privatnost, pa joj to i osigurajte. Ako ste se odlučili za adaptaciju stana, odnosno kupaonice, pokušajte već za vrijeme planiranja odrediti mjesta za svog ljubimca. Ne zaboravite – Vaš ljubimac koristit će svaku prostoriju u stanu, baš poput Vas. Prilagodite se ljubimcu, pripremite mu potrebne igračke, vježbalice, mjesta za hranjenje i higijenu. Na taj će način Vaš zajednički život biti prepun ugodnih trenutaka.

Pogledajte nekoliko ideja za životinjski kutak u kupaonici!

Ova kutija dizajnirana je tako da mačka ulazi s gornje strane. Razlog tome je manje raznošenje pijeska oko kutije – ovako se većina vrati u kutiju kroz gornju rešetku dok mačka izlazi van. Napravljena je od kvalitetne plastike, a sasvim je nenametljivog modernog dizajna.

Klupa na slici ustvari je spremište kutije za pijesak i mjesto za pohranu stvari Vašeg ljubimca. Prilagođena je raznim veličinama i tipovima kutija, pa tako i automatskoj. Ulaz može biti s bilo koje strane što omogućava smještaj u različito namještenim kupaonicama. Mnogo je ovakvog namještaja na tržištu – možete izabrati onaj koji najbolje odgovara Vašoj kupaonici.

Neobična ideja objedinila je kutiju za pijesak i biljku. Biljka je doduše umjetna, ali bar se ne morate brinuti hoće li joj kupaonica biti prikladno mjesto. Čišćenje se obavlja uklanjanjem gornjeg dijela, pri čemu ostaje plitki dio s pijeskom koji je lako očistiti. Ako Vam se samo biljka ne sviđa – možete ju zamijeniti drugom.

Mrzite li čišćenje kutije s pijeskom – ovo je Vaš izbor. To je kutija jako slična običnoj, ali se čisti sama. Opremljena je senzorom koji 10 minuta nakon što mačka ode, pokreće električni motor sa češljem. Taj široki češalj prolazi cijelom širinom kutije i sve nečistoće gura prema spremištu s poklopcem koji sprječava širenje mirisa. Spremište jednostavno ispraznite i kutija je ponovno spremna za upotrebu.

Simpatični robot na slici učinkovita je automatska kutija za mačku. Senzorom aktivirano, dno se rotira i propušta nečistoću u donju ladicu, a zatim se ponovno zatvara. Nema neugodnih mirisa ni prljavštine, a „glavu“ robota možete prilagoditi ukusu svoje mačke – s više ili manje otvora, sa ili bez krova.

Ako je Vaš ljubimac uistinu poseban, možda će tražiti i manje običnu kutiju. Ovaj točkasti dizajn mogao bi se svidjeti i Vama!

Zaista luksuzno rješenje za Vašu mačku. Ova kutija sadrži perive granule, a povezana je na vodovodni sustav tako da granule ispire i suši automatski. Naravno, posjeduje senzor, pa neće oprati i ljubimca.


 

 

 

Dizajn kupaonice

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Slapovi u kupaonici Dašak divljine u Vašoj kupaonici Imate li sasvim običnu klasičnu kupaonicu i svakako bi... Read more
Tuš kabine ili kade? Adaptacija kupaonice - Tuš kabina ili kada? Odluka nije jednostavana. Ako... Read more
Kupaonice sa dozom osobnosti Kupaonice uređene u tradicionalnom... Read more
Tuš kanalice Tuš kanalice - Moderno i... Read more